Anette Grundahls hängivna arbete med tecken för barn har gjort henne till en betrodd källa bland föräldrar och pedagoger. Hennes välkända bokserie Tala med tecken! har hjälpt många små och stora barn att utveckla deras språkförmåga.
Ser du inte din fråga här? Använd gärna kontaktformuläret så hjälper vi dig gärna med din fråga gällande Tala med teckens produkter.
Se både FAQ om tecken/böckerna och FAQ om e-böcker och beställningar!
Ja, de finns upplagda under kategorin "E-böcker".
Om du har en apple enhet behöver du endast ladda ner E-pub filen. Filen går att läsa direkt i appen "Böcker".
Om du har en Android enhet behöver du endast ladda ner E-pub filen. Filen går att läsa direkt i appen "Google Play Böcker".
1. Om du har en dator med Windows operativsystem behöver du först ladda ner E-pub filen och spara den på din dator.
2. Installera programmet "Adobe Digital Editions" på din dator.
3. Gå till "Arkiv" i huvudmenyn och välj "Lägg till i bibliotek".
4. Leta upp E-pub filen på din dator. Som standard sparas filer i mappen "Nedladdningar".
5. Dubbelklicka på din E-bok för att börja läsa.
Det finns tyvärr ingen ångerrätt för köp av E-bok. Som kund får du tillgång till boken direkt efter köpet och vi kan då inte ta tillbaka E-pubfilen. Du blir informerad och godkänner de "Allmänna villkoren" vid köptillfället.
Vi tar emot betalningar via bankkort (VISA, Mastercard) samt betalning via Klarna. På mässor kan du betala kontant.
Köpvillkoren finns att läsa i Kassan innan du bekräftar din beställning. Du kan också ta del av dem här.
Självklart! Vi använder 256-bitars SSL-kryptering, vilket är samma säkerhetsstandard som svenska banker använder sig av.
Vi har en nöjdhetsgaranti som innebär att om du mot förmodan inte är nöjd med din bok eller andra produkter så hör du av dig inom 14 dagar, så försöker vi lösa det på bästa sätt!
Det är aldrig för tidigt och aldrig för sent!
Du kan börja redan när barnet är nyfött. Ju tidigare du börjar desto större chans är det att barnet lär sig teckna tidigt. Man får dock ha lite längre tålamod om man börjar när barnet är nyfött, eftersom det ändå tar tid innan barnet är redo att börja teckna själv.
Annars kan man börja när barnet är runt 6 månader - eller när barnet visar att det är intresserat av att kommunicera mera, börjar peka, bli frustrerad, kommer med saker och vill visa, börjar vinka, vill titta i pekböcker osv. Många barn visar intresse runt 9-12 månader, men en del tidigare och andra senare.
Hur lång tid tar det innan mitt barn börjar använda tecken?
Barnet börjar använda teckern när barnet sett tecknet tillräckligt ofta för att förstå att ord och tecken står för samma sak. Sen ska barnet kunna imitera rörelserna och komma ihåg alla dessa saker den dag barnet ser t ex hunden och beslutar sig för att det är tillräckligt viktigt att berätta om den för dig.
De flesta barnen är runt 10-14 månader när de börjar teckna.
Sluta inte teckna, men låt barnet själv bestämma sitt kommunikationssätt. Även om barnet börjar tala, så kan det ta ytterligare några år för barnet innan alla ord kan uttalas så att alla förstår vad barnet menar. Då kan tecken vara till stor hjälp på vägen och undvika frustration. Varken den språkliga eller kommunikativa utvecklingen är färdig bara för att barnet börjar tala.
Självklart! Både barn och vuxna tycker att det är roligt att lära sig tecken.
Barn som börjat prata, men ännu ej kan uttala orden ordentligt, kan vara hjälpta av att samtidigt teckna för att förtydliga vad de vill ha sagt.
När man lärt sig sjäva tecknet, så kan man börja fantisera och kommunicera mer kring bilderna och väva in fler ord från andra böcker, t ex färg, form, egenskaper och vad man tror har hänt innan eller kan hända sedan. Barn kan också se på orden under bilderna och lära sig ordbilder och att bokstäverna i ordet betyder vad bilden visar. Böckerna kan vara ett sätt att få barnen intresserade av att börja lära sig mer om bokstäver och att tycka det är roligt med böcker och att lära sig läsa!
TSS - tecken som stöd
TTT - tecken till tal
TAKK - tecken som alternativ och kompletterande kommunikation
Alla dessa är olika namn för samma sak - man använder tecken som komplement till talet. Kärt barn har många namn!
Nej, tecknen är inte påhittade
Tecknen utgår från svenska teckenspråket och TSS.
Teckenspråket är ett levande språk och allt står inte i lexikon. Vi har försökt välja det mest barnvänliga tecknet.
Det viktigaste är inte att kommunicera "rätt" utan ATT man kommunicerar!
Det man oftast gör är inte att lära små barn teckenspråk, som har en egen grammatik, utan det som ofta kallas tecken som stöd eller tecken till tal - man använder tecken som ett komplement till talet. Man pratar som vanligt och tecknar de viktigaste orden i det man säger. Många tecken är väldigt beskrivande och hjälper barnet att förstå vad orden betyder.
Om man börjar med tecken - finns det en risk att barnet sedan inte vill börja tala?
Forskningen har visat att det är tvärtom - att börja teckna innan man lär sig tala är som att lära sig krypa innan man lär sig gå! Tecken blir ett sätt för barnet att visa vad barnet inte kan sätta ord på innan stämbanden utvecklats tillräckligt. Barnet får en större ordförståelse och kan lättare koppla ihop ordens ljud till vad de betyder för att sedan själv kunna uttrycka sig i ord.
Varje gång ett barn framgångsrikt använder tecken uppstår förändringar i hjärnan - en process mot språket som börjar tidigare för barn som tecknar. Det ger en kick-start i utvecklingen som fortsätter betala sig flera år framåt!
När barnet lärt sig tala ordentligt fungerar det mer effektivt som kommunikationssätt och barnet överger då tecken till förmån för talet.
Börja nu! Gör det enkelt och ha roligt tillsammans! Du och barnet kan börja använda böckerna som bilderböcker samtidigt som du lär dig tecknen och även visar barnet.
Använd tecken i vardagen och säg ordet samtidigt som du gör tecknet, så att barnet kan lära sig koppla ihop ljud med vad de betyder. Många tecken är väldigt beskrivande och enkla för barn att förstå, som t ex äta och dricka, vilket också är väldigt vanliga och användbara ord i början och innefattar en viktig del av vardagen.
Det är bättre att lära sig några få tecken som man använder än att ta sig vatten över huvudet och försöka lära sig många tecken i början och och sedan inte teckna alls. Man kan komma väldigt långt med några få tecken och sedan kan man utöka när man själv vill och ser behov och utifrån barnets intressen.
I början av varje bok finns korta, enkla tips!
När du köper böcker via talamedtecken.se får du med en länk till hemsidan med fler tips kring böckerna!
Huvudsaken är att ni förstår vad barnet vill!
Man visar tecken för barn, men barn gör ändå sina egna varianter, så att det blir "barnvänligt" - utifrån barnets förutsättningar.
Om barnet visar sig behöva använda tecken även på längre sikt, så kan det vara bra att så småningom gå över till tecken från teckenspråket, så att även andra lättare förstår vad barnet menar. Det behöver inte vara konstigare än att de flesta barn som små säger vovve, men sedan övergår till att använda ordet hund.
Skicka ett mail till avregistrering@talamedtecken.se eller tryck på avregistreringslänk längst ner i nyhetsbrevet.
Det finns inget bestämt intervall hur ofta nyhetsbreven skickas ut. I mail med nyhetsbrev finns en länk, där du får exklusiv tillgång till vissa sidor på vår hemsida!
Nyhetsbreven kan innehålla tips kring tecken, men kan också innehålla erbjudanden om våra produkter eller tips om mässor, där vi och/eller produkterna finns med.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev Teckentips och lär dig mer om tecken för barn och för att ta del av nyheter och erbjudanden.
Tack för att du vill läsa vårt nyhetsbrev.
Du får ta del av nästa nyhetsbrev vid publicering.
Ojdå, det uppstod ett fel när meddelandet skickades.
Vänligen försök igen lite senare.
Anette Grundahls hängivna arbete med tecken för barn har gjort henne till en betrodd källa bland föräldrar och pedagoger. Hennes välkända bokserie Tala med tecken! har hjälpt många små och stora barn att utveckla deras språkförmåga.
Producerad av Trivseldata